Aktuální nabídka Ovocné stromy Rakytníky Asimina triloba Citrusové rostliny Drobné ovoce Kontakt

Citrus sp. 'FORTUNE' - Citrumelo

Dužnina oranžová, středně vynikající, obsahuje cukry, ale i když je zralá, má výrazný obsah kyselin, musí se proto počkat se sklizní až do úplné zralosti.
více...

  • Kód produktu:2047

Více informací

Roubovaná rostlina
Výška kmínku: 15 cm
Celková výška rostliny: 25 - 40 cm
Stáří rostliny: 2 - 3 roky
Podnož: Citrumelo Swingle 4475
Objem kontejneru: 2 litry


Syn.: C48-9-6, Fortuna

Pozdní, velmi úrodná odrůda, rozšířená hlavně ve Španělsku, kříženec klementiny 'Fina' ('Algerian') a tanžeriny 'Dancy', byla vyšlechtěna J. R. Furrem mezi r. 1948-1964 v Kalifornii, pojmenována po anglickém botanikovi 19. století Robertu Fortune.
Strom má bujný vzrůst, středně velký, koruna rozložitá, hustá, větve se postupně ohýbají k zemi, široké tmavě zelené listy kryjí plody před úpalem nebo chladem, je zvyklá na pouštní podmínky, což je hlavně v Kalifornii důležité, je však citlivá na náhlé změny teplot. Trny mohou časem mizet, větve jsou křehké a snadno se lámou. Květy jsou malé, plody mohou být menší až středně velké (5-7 cm), hmotnost 90-130 g, silně zploštělé, průměrná hmotnost 85 g, připomínají spíše mandarinu unšiu, oplodí sytě oranžové barvy, slabé (2-3 mm), mírně hrbolaté, značně přiléhající k dužnině, ale dobře loupatelné, se silicemi, vzhledem k dlouhé době zrání bývá poškozeno.
Dužnina oranžová, středně vynikající, obsahuje cukry, ale i když je zralá, má výrazný obsah kyselin, musí se proto počkat se sklizní až do úplné zralosti, v některých oblastech však dříve může dojít k pufnutí, podíl šťávy je až 59 %‚ obsah cukrů 13 %, má 12 segmentů, semencový sloupek dutý a málo semen, není-li v kontaktu s jinými citrusy, jinak 15-22 semen. Vyžaduje teplé stanoviště a substrát bohatý na živiny, nízké teploty a velká relativní vlhkost způsobují ztrátu kvality (pitting). Probírku násady lze dělat až u starších stromů oproti ostatním mandarinám, avšak i potom mají plody tendenci zůstávat menší. Vyšší kyselost může být problém u zákazníků. Ve Španělsku dozrává v březnu až dubnu, plody se musí stříhat, kvalita oplodí, zejména u stopky, se zhoršuje již před úplným dozráním, nutno ošetřit giberelinem, při delším ponechání na stromě pufne nebo plody hnijí, k omezení se používá podnož 'Volkameriana', která vede k menší šťavnatosti plodů, a probírka plodů tak, aby byly chráněny listy před slunečními paprsky.

Podobné produkty